Unicafe höjer priserna för kortbetalare

Unicafe meddelade i går att bolaget från och med mars månad kommer att ta 0,04 euro extra av människor som betalar med kredit- eller bankkort. Ändringen beror på att Kreditlaget ändrar sina avgifter och för Unicafes del innebär det att kostnaderna fyrfaldigas. Mig veterligen är Unicafe det första större företaget i Finland som går in för att flytta över avgifterna för kortbetalningar direkt till kunden. Resten verkar åtminstone än så länge att avvakta.

Fyra cent må låta som en liten avgift som ett stort bolag lätt skulle kunna svälja, men Unicafe är tämligen unikt i sin verksamhet. En studerande betalar 2,60 euro för sin lunch, vilket innebär att genomsnittsbetalningen ligger ungefär på den nivån. På betalningar av den storleksordningen blir kortkostnaderna kring 1,5 procent. Studentluncher är annars också en bransch med ytterst smala marginaler och en prisstruktur som långt styrs av FPA, som ju betalar en del av lunchens pris. Tre extra cent påverkar alltså otroligt mycket.

I detta sammanhang tål det också att påpekas att betalningar med Lyra-kortet och framöver kommer att vara gratis, samtidigt som man Lyra-rabatten på 10 cent. Det blir alltså ännu mera lönsamt att betala med Lyra, jämfört med andra kort.

I grund och botten var det alltså ett tämligen enkelt beslut, även om det aldrig är kul att höja priser. Det finns betydligt bättre saker att spendera pengar på än att betala direkt åt Kreditlaget. Unicafe vill gärna stöda studenterna, som tillsammans äger bolaget. Därför är Lyra-rabatten viktig. Unicafe har därtill som policy att i huvudsak använda inhemska råvaror. Det är också en åtgärd som kostar. Hellre stöder vi våra ägare och inhemska producenter än Kreditlaget. Jag hoppas det är ett beslut som våra ägare också stöder.

Peter Sjöholm
styrelsemedlem
Oy Unicafe Ab

Det här inlägget postades i Studentkåren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *