Tvåspråkigheten vid Studentkåren måste bevaras

Studentkåren vid Helsingfors universitet beslöt på fredag 31 oktober att slopa tvåspråkighetsutskottet vid kåren. Motiveringen var att utskottet inte fungerade. Istället meddelade man att kåren funderar på en samarbetsgrupp för de svenskspråkiga. Detta beslut kom enbart på finska.

Utskottet har varit aktivt sedan 90-talet och har verkat för att bevara en tvåspråkig kultur i en allt mera förfinskad kår. Vissa år har deltagarantalet inte varit jättestort, men för de som har deltagit, både finsk- och svenskspråkiga, har utskottets arbete varit viktigt. Förra året ordnade utskottet bland annat debatttillfället ”Ärsyttävä kaksikielisyyskeskustelu” med tankesmedjan Magma, samt startade en diskussion om en trespråkig kalender, vilket förverkligades i år. Nu har utskottet ej varit lika aktivt och därför kom Svenska Nationer och Ämnesföreningar (SNÄf) med en utvecklingsplan för utskottet. Flera av våra medlemsföreningar meddelade att de kunde ha permanent representation på plats i utskottet för att trygga dess verksamhet. Trots detta valde kåren att slopa utskottet.

Tvåspråkighetsutskottet är en stark symbol för en aktivt tvåspråkig studentkår vid Helsingfors universitet och en nedgradering till en samarbetsgrupp är ett klart ställningstagande från kårens sida. Dessutom kommer en samarbetsgrupp för enbart svenskspråkiga att isolera dessa tvåspråkighetsfrågor från kårens övriga verksamhet – dessa är även frågor där studentkårens stöd skulle behövas. Det är även ytterst beklagligt att det goda samarbetet och arbetet som främjat en levande tvåspråkighet vid kåren som skett i utskottet mellan både svenskspråkig och finskspråkiga studerande skall gå förlorat.

Denna vecka firar vi den svenska veckan i Finland. I ett samhälle som är allt mera negativt inställt till flerspråkighet är Studentkårens styrelses beslut om att slopa tvåspråkighetsutskottet en stor besvikelse för SNÄf och våra medlemsföreningar. Vi vädjar att beslutet ska omprövas och att vi även i fortsättningen har möjlighet att studera vid ett universitet med en aktivt tvåspråkig studentkår.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tvåspråkigheten vid Studentkåren måste bevaras

  1. Pingback: HUS grundar språknätverk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *