SNÄf:s valteman 2012

Studentkåren består av alla oss som studerar till en grundexamen vid Helsingfors universitet. I delegationsvalet bestämmer du vem som använder makten i studentkåren. SNÄF vill fungera som svenskspråkiga studerandes och föreningars samt deras intressens megafon i studentkåren – här nedan ser du vad vi speciellt vill arbeta för.

 

Tvåspråkighet – både inom studentkåren och universitetet

För Snäf är det viktigt att bevara studentkårens och universitets tvåspråkighet, vi vill dock inte bara bevara utan även utveckla och vara med och hitta på nya sätt att använda tvåspråkigheten. Därför vill vi att:

–          HUS intressebevakning fokuserar även på tvåspråkigheten inom universitetet och de svenskspråkiga studerandenas språkliga rättigheter och behov.

–          HUS fortsätter och utvecklar sitt tvåspråkighetsarbete och sin tvåspråkiga service.

Stöd till föreningar

SNÄF representerar svenska nationer, ämnesföreningar och specialföreningar. Därför arbetar vi även för att främja deras intressen inom studentkåren. HUS delar i dagens läge ut både verksamhetsunderstöd och lokaler till ett flertal svenskspråkiga föreningar. Därför vill Snäf:

–          Bevaka svenskspråkiga föreningars intressen och utrymmen.

–          Vara med och utveckla den service HUS erbjuder föreningarna.

–          Säkra svenskspråkiga föreningars verksamhetsbidrag.

En ansvarsfull studentkår

Studentkåren är en viktig aktör som erbjuder service, stöd och glädje till alla oss som studerar vid Helsingfors universitet. Förutom det är HUS även en viktig samhällelig aktör och påverkar även med sina handlingar det omgivande samhället. Snäf tycker att studentkåren gentemot sina medlemmar har en skyldighet att sköta sig ansvarsfullt, men även att vi alla studerande vid drivandet av vår studentkår bör sköta oss ansvarsfullt gentemot det övriga samhället. Därför tycker Snäf:

–          Studentkårens ekonomi måste skötas på ett hållbart sätt, eventuella höjningar av medlemsavgiften måste motiveras tillräckligt. Studentkåren måste sköta sin ekonomi ansvarsfullt gentemot sina medlemmar.

–          Utvecklingssamarbete, ansvar för miljön och ett etiskt handlingssätt skall utgöra en del av HUS verksamhet även i framtiden.  Även HUS företag och affärsverksamhet skall styras etiskt och hållbart.

En välmående studerande

Välmående är A och O och också en förutsättning för att vi skall orka sköta våra studier. Snäf tycker att också HUS i sin verksamhet och intressebevakning skall satsa på alla studerandes välmående vilket också innebär att säkra de olika behov som finns. Därför vill Snäf arbeta för att:

–            Den svenskspråkiga servicen på studenthälsan skall säkras och tillgången till studenthälsans tjänster förbättras.

–          Att studerande med specialbehov vid utan problem kan delta i studier och studieliv på samma villkor som andra. Vi vill främja tillgängligheten vid universitetet och studentkåren.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *