Om Gamla Studenthuset

Studentbladet undrade hur de olika grupperingarna inom HUS ställer sig till verksamheten vid Gamla Studenthuset.  SNÄf svarade genom delegationsgruppsordförande Eliel Kilpelä på följande sätt;

”Att fortsätta helt som förut lär inte komma på frågan men att sälja eller hyra ut huset skulle ha alltför långtgående konsekvenser. Det skulle knappast återerövras i första taget. HUS håller på som bäst med en plan för att göra huset mer attraktivt för studenter och studentorganisationer. Det är bra.

Samtidigt så måste man se till att korporationernas (Lyran, YL, Akademen, Studentteatern) närvaro vid Gamla studenthuset tryggas. Deras långa närvaro i sig har satt en prägel på både dem och huset – att vräka dem ur vore bryta mot ställets väsen och samtidigt göra korporationerna hemlösa. Till exempel var  Ylioppilaskunnan laulajat med om att rädda konstverken när huset brann 1978. Korporationerna är också en viktig del av studentkårens ansikte ut mot övriga finländska samhället och att gå åt dem skulle vara ett säkert sätt att generera en hel del bad-will gentemot studentkåren.

Ett sätt att göra huset attraktivt för studenter, men också för övriga allmänheten, vore att rusta upp caféet i bottenvåningen från ett ställe som säljer sunkigt termoskaffe till ett ställe som skulle naturligt falla in i gemene students håg när hon eller han blir tillfrågad om något café att rekommendera i staden. Ett av problemen är att den mentala tröskeln att stiga in i huset från gatan är nu rätt hög, till vardags känns trapporna lite för solenna och skrämmande.”

Läs Studentbladets artikel i sin helhet.

Det här inlägget postades i Studentkåren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *