Minskat antal studieutrymmen försvårar studierna!

Kajsa biblioteket är ett av Helsingfors universitets stora stoltheter. Biblioteket är ljust, modernt och erbjuder fina möjligheter till självstudier. Problemet är dock att utrymmena är allt för få för universitets nära 35 000 studerande. I och med att det nya biblioteket blev klart 2012 har en del av de mindre biblioteken, speciellt på centrum campus stängt. I och med detta försvann även många av de mindre läsesalarna. Denna koncentration av utrymmen har fortsatt och i mars hotades en IT-sal på Vik campus att stängas med väldigt kort varsel, till studenternas stora besvikelse.

Under våren har allt fler studerande märkt av bristen på utrymmen, speciellt i och med att abiturienterna även passar på att läsa till sina inträdesprov i Kajsa biblioteket. Biblioteket är öppet för allmänheten och det är bra att de kommande studenterna redan nu bekantar sig med bibliotekets system och utbud, men tyvärr går utrymmesbristen nu ut över de studerande som redan kommit in på universitet.

Universitetet vill se att de studerande blir klara allt snabbare. Vi bör prestera 55 studiepoäng i året och dessa poäng, i kombination med avlagda kandidat- och magisterexamens, avgör även universitetets finansiering. Men om vi studerande inte ges möjligheten till effektiva självstudier och lugn och ro till att läsa till våra tentamina kommer även studietakten att lida. Man kan ej förvänta sig att alla studerande skall kunna studera hemifrån. För t.ex. studerande med små barn eller för de som bor med många rumskamrater är studier hemma många gånger inte ett alternativ.

Därför vill Svenska Nationer och Ämnesföreningar rf. att Helsingfors universitet utreder och informerar hur fler utrymmen vid universitetet, så som klassrum kunde göras om till läsesalar för de studerande. Genom att garantera möjligheterna till studier, gärna dygnet runt, vid campusområdena kan man garantera en mera jämn studietakt och fler studiepoäng.

Det här inlägget postades i Ställningstaganden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *