Delegationsvalet 2016

 

Kandidat i delegationsvalet -jag?!

Studentkåren består av alla studerande vid Helsingfors universitet. Studentkåren har organiserat sig i olika organ som ser till att det ska vara nice att vara studerande. Högsta beslutande organet inom studentkåren är delegationen som består av 60 invalda studerande (jmf. riksdagen). Delegationsval ordnas vartannat år – senast 2014 och nu är det dags igen.

Valet sker den 26-28.10 och 31.10-2.11 och det elektroniska röstningssystemet är öppet  dessa dagar kl. 10-18.  Röstningssystemet måste kunna övervakas så därför är röstningen inte öppen dygnet runt. Alla som är närvaroanmälda vid universitetet får rösta samt ställa upp som kandidater.

Varför ska man ställa upp i delegationsvalet? Jo, för att

  • din förening ska finnas representerat i studentkårens högsta demokratiska forum

  • få lära känna studerande från olika fakulteter

  • få insikter i hur studentkåren och dess koncern fungerar

  • få nyttig erfarenhet av ett förtroendeuppdrag

  • öva på samarbete med olika människor, såväl inom SNÄf som mellan delegationsgrupperna

  • du får studiepoäng

  • vi studerande betalar en studentkårsavgift och du vill vara med och bestämma vad som görs med den

I delegationen representeras studerande av olika delegationsgrupper. Svenska Nationer och Ämnesföreningar är en av dem. Genom att ställa upp i SNÄf:s valring har du möjligheten att representera i SNÄf:s delegationsgrupp. SNÄf:s målsättning i år är att ställa upp 50 kandidater i delegationsvalet samt att få 4 av dessa invalda till delegationen.

SNÄf:s valteman i år är:

Tvåspråkigt – påriktigt!

SNÄf jobbar för att prat ska bli konkreta handlingar. Vi vill ha en levande tvåspråkig omgivning för studerande i Helsingfors. Vi vill dock inte bara bevara, utan även utveckla Svenska språknätverket och vara med och hitta på nya sätt att använda tvåspråkigheten inom studentkåren och Helsingfors universitet.

Svenskspråkiga föreningar – tillsammans är vi SNÄf!

SNÄf representerar nationer, ämnesföreningar och korporationer vid Helsingfors universitet. Vi arbetar därför för att främja din förenings intressen inom Studentkåren. HUS delar i dagens läge ut både verksamhetsunderstöd och lokaler till ett flertal svenskspråkiga föreningar. SNÄf jobbar för att säkra kontinuiteten i föreningarnas utrymmesfördelning. Vi jobbar för att utrymmesfördelningen i framtiden ska vara för 4 år.

Sjung om studentens lyckliga (var)dag?

Studerande ska få känna sig lyckliga i sin vardag. Då gäller att hälsa, inkomst och boende tryggas. SNÄf vill att studentkåren jobbar för att garantera allmän-, tand- och mentalvård på svenska. Utbildningen i Finland ska vara avgiftsfri. Det gäller även “små saker” som utskrivning av studierelaterat material. Studiestödet ska inte försämras. Unicafé och UniSport är bra service för studerande som ännu kan utvecklas.

SNÄf:s valhashtag i år #kivatillsammans !

Anmälning till SNÄf:s valring sker senast den 22.9 kl. 22. I SNÄf:s valring finns olika valförbund som består av olika svenskspråkiga ämnesföreningar och nationer. För att att kunna ställa upp i valet bör man vara närvaroanmäld senast den 15.9.2016. Du får noggrannare instruktioner om hur du ställer upp som kandidat genom att kontakta valchefen för den förening eller nation du vill ställa upp i. Gällande frågor kring valet får man också kontakta SNÄf:s valchef Rita Härmälä på rita.harmala@helsinki.fi eller per telefon på +358 40 7605739.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *